SCHAAMLUIS

 

Schaamluizen, platjes ook wel, zijn kleine geelwitte insecten. Schaamluizen leven op de huid op plaatsen waar veel haar zit en waar het warm en vochtig is. Ze zitten daarom meestal in schaamhaar of bilspleet, maar ook wel in okselhaar of borsthaar. Luizen of het hoofd heten hoofdluizen. Schaamluizen zijn parasietjes, ze leven van bloed. Waar de schaamluis bijt ontstaan op de huid kleine grijsblauwe plekjes. Door de irritatie en door het krabben kan de huid rood worden en gaan ontsteken. Het kan dan erg gaan jeuken. Schaamluizen leggen eitjes (neten) die ze aan haren vastplakken, vlak bij de haarwortel. Met een grootte van 3 millimeter zijn ze goed te vinden. Maar heb je niet zulke goede ogen gebruik dan een vergrootglas. De ontlasting van de luis is bruin (van het bloed dat ze opnemen) en is het duidelijkste teken dat je besmet bent.

 

Oorzaken van schaamluis

Luizen worden voornamelijk overgedragen door lichamelijk / seksueel contact. Een condoom helpt hier niet tegen. Onterecht wordt de schaamluis als geslachtsziekte gezien. Schaamluis kan namelijk ook opgelopen worden door besmette kleding te dragen of een handdoek te gebruiken van iemand met schaamluis. Zelfs als je kort na elkaar in hetzelfde bed ligt, kan een achtergebleven schaamluis terechtkomen in je eigen haar. Schaamluis is dus heel besmettelijk.

 

Schaamluis bestrijden

1. Ga naar de huisarts.

2. Koop permetrine crème of bioalletrine/piperonylbutoxide spray en een luizenkam bij de apotheek en lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Deze middelen zijn zonder recept bij de apotheek of drogist te koop. Bij zwangerschap(swens) of het geven van borstvoeding wordt afgeraden deze middelen te gebruiken

3. Zo ga je te werk met de middelen. De crème aanbrengen op de schaamstreek, rond de anus en op behaarde delen van de bovenbenen en romp. Na acht tot twaalf uur de crème grondig uitwassen. De spray vervolgens op de droge haren van dezelfde gebieden aanbrengen. Na een half uur afwassen.

Daarna de dode luizen en neten uit het haar kammen met een luizenkam. Na een week de behandeling herhalen, zodat neten die in de tussentijd zijn uitgekomen worden gedood. Zorg dat huisgenoten dezelfde behandeling ondergaan.

Na een zorgvuldige behandeling zijn de schaamluizen weg.  Soms zijn er nog wondjes of is de huid nog geïrriteerd. Dit kan nog jeuk geven. Dit hoeft dus niet te betekenen dat de schaamluis er nog is. Toch is het slim om een week na de tweede behandeling (tegen de neten) te controleren of luizen en neten weg zijn.

4. Let op! Het kan zelfs voorkomen dat de eitjes in je wimpers terechtkomen. Smeer ze dan tien dagen lang tweemaal per dag in met vaseline en gebruik niet bovenstaande methoden!

 

Tips en adviezen

  • Ga secuur te werk bij de bestrijding, luizen zijn hardnekkig
  • Was alle stoffen die eventueel in aanraking geweest is met schaamluis, beddengoed, handdoeken, kleding op zestig graden. Ook dat van huisgenoten.
  • Laat de luizenkam weken in luizenbestrijdingsmiddel

 

Tegenwoordig komt schaamluis steeds minder voor door betere hygiënische omstandigheden en verzorging. Ook het feit dat meer mensen hun schaamhaar scheren lijkt hierin mee te spelen, maar dit is niet onomstotelijk vastgesteld.