LUIZEN OF VLOOIEN BIJ HUISDIEREN

Bijna alle dieren kunnen besmet worden met luizen. Het vaakst komen luizen echter voor bij niet goed verzorgde (jonge) dieren. De symptomen zijn jeuk en huidbeschadigingen. Deze lijken veel op de symptomen van een vlooienallergie, maar luizen komen veel minder vaak voor dan vlooien. Er zijn veel soorten luizen. We maken bij honden en katten onderscheid tussen twee soorten: bijtende luizen en zuigende luizen. De zogenaamde bijtende luis voedt zich met huidschilfers en huist permanent in de vacht van het huisdier. De meest voorkomende zijn Trichodectes canis (bij de hond) en Felicola subrostratus (bij de kat). De zuigende luis zuigt bloed of weefselvloeistof. Deze Linognathus setosus is zeldzaam en wordt alleen aangetroffen bij de hond. In een netenkammetje of fijne vlooienkam zijn luizen met het blote oog te zien. Het zijn bleke, witte diertjes, soms wat blauwgrijs tot bruin van een paar millimeter lengte. De eitjes (neten), zijn wit en plakken aan de haren vast waaruit zich na 5 tot 20 dagen een larve (een soort ‘miniluisje’) ontwikkelt, die zich na 3 tot 5 vervellingen een volwassen luis ontwikkeld. De totale levenscyclus duurt 2-3 weken.

 

Symptomen van luizen bij hond of kat

Sommige huisdieren hebben luizen zonder er last van te hebben. Echter, meestal openbaart 1 of meerdere van de onderstaande symptomen zich. Dit kan een indicatie zijn dat uw huisdier last heeft van luizen.

 • Jeuk, het dier zal zich gaan krabben en wordt onrustig. Door het vele krabben kunnen grote huiddelen beschadigen en daarmee wordt de kans op infecties, ontstekingen en huiduitslag vergroot.
 • Een muffe lucht in de vacht.
 • Seborroe Anemie (bloedarmoede door een ernstige besmetting met zuigende luizen).
 • Andere symptomen die de hond zelf veroorzaakt om van de irritatie af te komen, bijvoorbeeld Miliaire Dermatitis.
 • Een hond of kat met veel jeuk vertoont al snel symptomen als krab- en bijtwonden.

Hoe zien vlooien er uit?

Grootte: Vlooien zijn kleine, vleugelloze beestjes van ongeveer 2,5 mm lang.

Kleur: Hun lichamen zijn glanzend en roodachtig bruin van kleur, bedekt met microscopisch haar en zijn gegroeid om gemakkelijk door dierlijke vacht te bewegen.

Geen vleugels: vlooien hebben geen vleugels. Ze kunnen echter wel lange afstanden springen.

Hoe krijg ik vlooien?

Vlo parasitaire aandoeningen komen vaak voor bij huisdieren zoals honden of katten. De vlooien aanval begint wanneer het dier buiten is. Vervolgens nestelen ze zich niet alleen in de vacht van het dier, maar ook in de slaapplaatsen binnen huis. Vlo-preventie voor zowel het huis als het dier zelf kan moeilijk zijn. Zonder een proactieve aanpak is een huisdier eigenaar kwetsbaar voor een plaag op zijn of haar dierbare dier.

De bron van de luizen

Vlooien zijn afhankelijk van bloed vanaf een host om te overleven. In sommige gevallen komen vlooien worden een binnenshuis probleem wanneer de host waar ze zich eerder van voedde niet meer beschikbaar is. Vlooien zich dan richten op andere hosts die zich binnen het huis bevinden. Een voorbeeld van een dergelijke situatie is wanneer een muis in het huis wordt gevangen en verwijderd. De vlooien die eerder op de muis zaten om zichzelf te voeden worden vervolgens gedwongen zich te voeden met huisdieren of mensen.

Hoe ernstig zijn vlooien?

Vlooienbeten kunnen de host met talrijke gezwollen, jeukende plekjes belasten. Deze kunnen allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen en kunnen verschillende ziekten overbrengen. Harige huisdieren worden het meest bedreigd. Vlooien kunnen mensen en huisdieren kunnen bijten en veroorzaken grote overlast.
Het ernstigste aspect van een vlooienbesmetting is vaak de tijd en inspanning die het neemt om hier weer van af te komen. Oplossen van het probleem vereist behandeling van besmette dieren, schoonmaken van met vlo besmette gebieden, en het nemen van preventieve maatregelen om te voorkomen dat de vlooien terug te keren.

Hoe kan ik alles ontdoen van vlooien?

Aangezien de vlooien in onvolwassen stadia zeer kwetsbaar zijn, is dit het ideale moment om de bestrijding te beginnen. Zie de webwinkel voor de beste en juiste bestrijdingsmiddelen.

Na het vaststellen van een vlooien plaag hanteert u het beheersplan van de vlo

Dit plan gaat als volgt:

 • Soorten identificeren van de vlo-soorten die het probleem veroorzaken.
 • Hosts inspecteren. Check op de aanwezigheid van andere dieren die van de bevolking van de vlo als voedsel bron kunnen gebruiken. Hierbij kunnen knaagdieren binnen of buiten het huis een prima voorbeeld zijn.
 • Bestrijdingsmiddelen.  Bezoek de webwinkel voor de juiste producten die kunnen worden gebruikt op huisdieren.
 • Badderen. Regelmatig wassen en verzorgen van de huisdieren.
 • Stofzuigen. Met behulp van een sterke stofzuiger fysiek verwijderen van volwassen vlooien, larven en poppen.
 • Beddengoed. Vaak wassen en drogen van huisdier beddengoed.
 • Inboedel. Behandeling van getroffen gebieden met behulp van veilige en effectieve vlo bestrijdingsproducten waar onvolwassen vlooien mee kunnen worden gedood.
 • Herhaling. Herhaal regelmatig.

Tekenen van vlooien

Veel signalen kunnen duiden op vlo activiteiten:

 • Huisdieren Die zichzelf krabben. Een duidelijke indicatie is huisdieren die zich herhaaldelijk krabben en zich likken. Dit wordt veroorzaakt door het ongemak van de vlo activiteit als de volwassen vlooien voeden zich met bloed van het huisdier.
 • Beten. Mensen ondervinden ook beten die jeukende van vlooien (een arts kan worden geraadpleegd, aangezien er andere bronnen van irritatie van de huid zijn naast vlooien).
 • Ontlasting. Uitwerpselen van de volwassen vlo kunnen ook duiden op activiteiten. Vlooien poep lijkt op grof gemalen zwarte peper en kan worden gezien in een huisdier bed, tapijten en andere gebieden waar de dierlijke host rust.
 • Volwassen vlooien Vlooien zijn relatief gemakkelijk te zien in hun volwassen stadium. Dit is handig gezien de meeste aandacht is gericht op de volwassen vlooien. Volwassen vlooien zijn meestal gemakkelijk te vinden,. Vooral als een huiseigenaar en hun huisdieren terugkeren naar huis na een lange vakantie of andere afwezigheid. Gedurende die tijd zijn volwassen vlooien niet in staat van het bloed van het dier te eten. Na zijn terugkeer worden huiseigenaren vaak begroet door vlooien die in het rond springen en proberen te landen op hen en hun huisdieren.
 • Vlooien eitjes De vlooien eitjes, larven en poppen zijn een andere situatie. Aangezien deze stadia veel meer geheimzinnig is en veel minder actief zichtbaar zijn worden ze vaak aangetroffen in afgelegen plaatsen zoals: achter, onder of in meubels. Dit is vaak in de buurt waar een huisdier slaapcomfort zoekt. Denk aan de scheuren en groeven in de vloeren of in tapijten.

Kunnen vlooien ziektes dragen?

Ja, vlooien kunnen ziekten doorgeven bij het nemen van een bloed maaltijd van een gastheer of via besmette uitwerpselen.

Voortplanting

Eitjes bevinden zich niet op de host. Eitjes zullen uitkomen in de volgende plaatsen:

 • Op de grond
 • In tapijten
 • In beddengoed
 • Bekleding van meubels
 • Scheuren in de vloer

De meeste eitjes komen binnen twee dagen uit.

Het buiten houden van vlooien

Het voortijdig behandelen van ongedierteproblemen is uiteraard het aller beste, maar dit is natuurlijk niet makkelijk voor vlo controle. Afdichten van scheuren in uw woning, openingen en gaten dichten ter voorkoming van knaagdieren en andere potentiële hosts is ook erg belangrijk. Zo voorkomt u dat deze toegang krijgen in het huis. Dit is een belangrijke indirecte manier om vlooien buiten de deur te houden.
De meest effectieve manieren om vlooien weg te houden is het huis is beschermen met middelen die niet schadelijk zijn voor mensen en dieren.