HOOFDLUIS

Luizen hebben de menselijke huid nodig om te leven. Hoofdluizen prikken gaatjes in de huid en zuigen daardoor bloed op. Dit veroorzaakt hevige jeuk aan de hoofdhuid. De hoofdluis leeft dicht bij de hoofdhuid en legt haar eitjes (neten) vaak achter de oren tegen de haarbasis. Luizen die aangetroffen worden in wimpers, borsthaar of baardhaar zijn geen hoofdluizen, maar schaamluizen. Besmetting met hoofdluis vindt voornamelijk plaats door lichamelijk contact (bijvoorbeeld spelende kinderen), maar ook via kleding, zoals jassen, sjaals en mutsen. Er wordt wel gedacht dat een besmetting met luizen een gevolg is van armoede of slechte lichaamshygiëne, maar besmetting door hoofdluis is onder normale hygiënische omstandigheden nauwelijks te voorkomen en is dus geen schande.

Hoofdluis is wel echt actief op het hoofd en kan inderdaad via een jas of ander kledingstuk van kind tot kind gaan. Echter, hoofdluizen zullen nooit lange tijd overleven op kledingstukken. Het is dus niet nodig om alle kleding (op hoge temperatuur) te wassen als je kind besmet is geraakt met hoofdluis. Zelfs als er nog een enkele hoofdluis op de kleding zit zal deze snel doodgaan (tenzij er weer een hoofd in de buurt komt waarop de hoofdluis verder kan leven). Wij raden wel aan om luizenzakken te gebruiken, op die manier voorkom je in ieder geval dat jouw kind (via de jas) besmet raakt. Want, alhoewel een besmetting met hoofdluis niet ernstig is en prima is op te lossen, is het wel vervelend. De behandeling is niet leuk en voorkomen is beter dan bestrijden.

Een (basis)school mag overigens nooit een kind schorsen of naar huis sturen in verband met hoofdluis. Goed om te weten! Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) kan wel in overleg met de ouders van een leerling met luizen beslissen dat het nodig is dat deze leerling thuis blijft om behandeling mogelijk te maken. Maar dit betreft enkel een uitzonderlijke situatie (net zoals wanneer een kind -langer- ziek is). Een kind met hoofdluis besmetting kun je zelf behandelen met speciale bestrijdingsmiddelen (wij hebben hieronder enkele nuttige links geplaatst naar webwinkels) of op de ‘natuurlijke’ manier met huis-tuin-en-keuken-middeltjes. Hieronder hebben we beschreven hoe u dit moet aanpakken.

 

Hoofdluizen voorkomen

 • Leen geen borstels, kammen, mutsen, jassen en dergelijke uit. En laat je kind die ook niet van andere kinderen lenen.
 • Hang jassen aan kapstokken minimaal 15 cm uit elkaar (hoofdluizen kunnen niet springen).
 • Geef je kind een plastic zak om zijn jas en muts in op te hangen of laat het een luizencape gebruiken. Steeds meer scholen stellen het gebruik van een luizencape of luizenzak trouwens verplicht.
 • Naast regelmatig controleren op hoofdluis kun je in perioden van besmettingsgevaar een preventieve spray gebruiken die extra beschermt tegen hoofdluis. De spray is geurloos, makkelijk in gebruik en op natuurlijke basis.
 • Je kunt na het douchen de balsem of conditioner tegen hoofdluis gebruiken en regelmatig kammen met de luizenkam.
 • Sommige mensen zweren bij een druppel lavendelolie achter de oren, dat zou hoofdluis ook voorkomen. De werking hiervan is echter niet bewezen.
Bekijk de luizenzakken Bekijk de luizenkammen Bekijk de luizenshampoo’s Bekijk de luizenspray’s

 

Hoofdluis bestrijden

Hoofdluis kan op diverse manieren worden bestreden. In de eerste plaats is het bij bestrijden van hoofdluis relevant om te bepalen wie er allemaal met hoofdluizen zijn besmet. Ben je dat zelf? Of heeft je kind ook hoofdluis? En nog belangrijker bij het bestrijden, hoe ben je aan de hoofdluis gekomen? Je kunt wel eenmalig hoofdluis verwijderen, maar je moet de oorzaken van de besmetting weten om te voorkomen dat je nogmaals hoofdluis krijgt.

In de eerste plaats moet alle hoofdluis worden verwijderd (zie onder). Daarna kun je kiezen hoe je de hoofdluis wilt bestrijden. Dit kan met bestrijdingsmiddelen, de natte-kam-methode, maar ook met azijn (zie onder).

 

Hoofdluis bestrijden met luizenzak

Steeds meer scholen stellen een zogenaamde luizencape verplicht om hoofdluis te bestrijden. Een Luizencape is een plastic zak waarin de jas, tas en eventueel handschoenen en shawls / sjaals opgeborgen kunnen worden. Als bepaalde kinderen besmet zijn met hoofdluis kan de hoofdluis zo niet van de ene jas op de andere jas springen en andere kinderen besmetten. Op deze manier is hoofdluis ook goed te bestrijden. De Luizenzakken zijn groot genoeg om jassen in op te bergen en op de buitenkant van de luizenzak is een label gemaakt waarop je met stift de naam van het kind kan schrijven. Luizenzakken worden gemaakt van milieu-vriendelijk en afbreekbaar materiaal (polypropeen). Ondanks dat de hoofdluizen dus niet uit de zak kunnen klimmen, zijn de zakken wel ventilerend. Ook natte jassen kunnen dus zonder problemen in de luizenzak opgeborgen worden.

 

Hoofdluis verwijderen

 • Was alles dat je kind tot 2 dagen terug gebruikt heeft minimaal 10 minuten op ten minste 60 of 70 graden (kleding, beddengoed, jassen, dassen, mutsen, verkleedkleren en knuffels).
 • Of verhonger de luizen door de spullen 24 uur in de diepvries te leggen, of door ze 48 uur in een gesloten zak te bewaren bij kamertemperatuur.
 • Kammen en borstels uitkoken of ontsmetten met 70 % alcohol.
 • Vloerbedekking en (auto)meubels stofzuigen. Gooi de stofzak weg.

 

Hoofdluis bestrijden uit knuffels

Luizen kunnen ook in de knuffels van je kinderen zitten. Ook als andere kinderen (met hoofdluis) met de knuffels van jouw kinderen hebben gespeeld kunnen er luizen in de knuffels zitten. Een aantal dingen kun je doen om de hoofdluis uit de knuffels te verwijderen. Ten eerste zou je de knuffels kunnen wassen op minimaal 60 graden, dan gaan de luizen dood. Eventueel doe je de knuffels met hoofdluis (of verdenking van hoofdluis) in een kussensloop, zo voorkom je dat de knuffels beschadigen of dat oogjes of andere delen loslaten. Knuffels met luis kun je ook in de vriezer stoppen voor een tijdsduur van tenminste 24 uur. In de vrieskou van de vriezer gaan hoofdluizen ook dood. Vanzelfsprekend moet je opletten dat de knuffels niet in aanraking komen met voedsel, je kunt de knuffels daarom het beste in de onderste lade van de vriezer doen, deze la is meestal trouwens ook het grootste. Wil je knuffels in de vriezer doen om luizen te bestrijden en heb je een vrieskist zonder lades, doe dan de knuffels in een plastic zak. Oude knuffels met luizen kun je ook gewoon weggooien, dat ruimt lekker op.

 

Hoofdluizen behandelen met de natte-kam-methode

Als u luizen wilt verwijderen met de nat-kam-methode, ga dan als volgt te werk:

 • Was het haar met gewone shampoo en spoel uit.
 • Bescherm de ogen met een washandje.
 • Breng ruim conditioner (crèmespoeling) in het haar en spoel deze NIET uit.
 • Kam de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
 • Houd het hoofd voorover boven een wasbak of een wit papier en kam het haar, tegen de schedelhuid aan van achter naar voor met een netenkam; begin bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor.
 • Veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.
 • Spoel de crèmespoeling uit.
 • Kam het natte haar met een gewone kam.
 • Kam nogmaals met een netenkam, nu in rechtop zittende houding, van voor naar achter; begin bij het ene oor en schuif bij elke kambeweging door naar het andere oor.
 • Veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.

Hoofdluis behandelen met bestrijdingsmiddelen

Bij het ontdekken hoofdluis moet u direct beginnen met behandelen. Hoofdluizen planten zich snel voort, voor je het weet krioelt het ervan. Naast hoofdluis bevinden zich ook eitjes van die luis op het hoofd. Aangezien uit neten na een paar dagen luizen komen, is het belangrijk dat ook de neten van de hoofdluizen behandeld worden.

Wilt u een antihoofdluismiddel gebruiken, kies dan in ieder geval voor een geregistreerd product. Dit wil zeggen dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen het middel beoordeeld heeft en werkzaam en voldoende veilig vindt. Bij de beoordeling worden middelen onderzocht op basis van kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. In Nederland zijn meerdere middelen geregistreerd. In willekeurige volgorde zijn dit middelen op basis van: dimeticon, malathion of permetrine. Tegen de antihoofdluismiddelen is de hoofdluis echter steeds vaker resistent (ongevoelig). Als een middel niet werkt, probeer dan een geregistreerd middel waar een andere werkzame stof in zit. Vraag eventueel advies aan drogist of apotheek.

Bekende merken middelen om hoofdluis te behandelen zijn; Prioderm (shampoo en lotion), Noury, Laxalol (creme en lotion), Para (niet geschikt bij astma en hooikoorts).

Een andere manier om hoofdluizen te verwijderen is met specialistische middelen. Hieronder een overzicht van de beste middelen tegen hoofdluis. Klik op de link of op het plaatje om naar de webshop te gaan.

 

Shampoo voor kinderen Complete behandelset Luizenspray Kuurshampoo

 

Hoofdluizen bestrijden met azijn, olie, mayonaise, boter, citroensap, vaseline, Listerine

Veel mensen hebben goede ervaringen met het verwijderen van luizen en neten met azijn. Ondanks dat er weinig wetenschappelijk bewijs is dat luizen en neten niet tegen azijn kunnen is er wel voldoende praktische evidentie. Het kan sowieso geen kwaad om luizen te bestrijden met azijn. De kosten zijn laag en het is niet schadelijk voor het haar of de hoofdhuid. Je kunt na het wassen het haar en hoofd insmeren met wat azijn en het enkele uren laten intrekken. Kam hierna het haar door en controleer de kam op luizen en neten. De behandeling met azijn kan het best enkele keren herhaald worden. Ook kan het haar ingesmeerd worden met azijn zonder het van tevoren te wassen, maak dan het haar nat om de azijn goed te kunnen aanbrengen. In plaats van azijn kun je ook citroensap gebruiken, of citroensap gemengd met boter (dit blijft beter zitten). Laat dit ook twee uur intrekken zodat alle hoofdluizen dood gaan. Een ander middel dat je kunt proberen is olijfolie. Dit moet je op dezelfde manier gebruiken als azijn of citroensap en eveneens twee uur laten intrekken om de hoofdluizen te doden.

Een snellere manier is het gebruik van Listerine of een ander mondspoelmiddel (bv Elmex). Smeer je hoofd in met Listerine en de hoofdluis zal binnen enkele seconden dood zijn. Omdat Listerine nogal agressief spul is, is dit minder geschikt voor kinderen. Ook moet je erg oppassen dat de Listerine niet in de ogen komt!

Als je wat meer geduld hebt kun je de hoofdluis ook laten stikken. In dat geval moet je gedurende twee – drie uur het hoofd volledig insmeren met een laag vaseline of mayonaise. Als de hoofdluizen helemaal in de mayonaise of vaseline zitten kunnen ze niet meer ademen en zullen ze stikken.

Hoofdluis is dus ook op natuurlijke wijze te bestrijden, alshoewel de middelen die hierboven staan natuurlijk specifiek tegen hoofdluis zijn gemaakt en aan alle wettelijke (veiligheids-)eisen voldoen. Het is dus echt een persoonlijke keuze hoe je hoofdluis wilt aanpakken. Vaak is het bestrijden op natuurlijke wijze wat goedkoper, maar minder gericht en ook minder succesvol.